T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Adıyaman İl Halk Kütüphanesi

Adıyaman Sofrası

Adıyaman mutfağı, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli ve tadı bakımından kendine has zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü özellikleri taşıyan Adıyaman mutfağında yemeklerin yanında değişik salatalar da yenir. Adıyaman yemeklerinin kendine özgü damak tadı vardır. Lezzete önem verilir.


Adıyaman Yemeklerinin Başlıcaları : 


Çorbalar

• Meyir Çorbası 
• Alaca Çorbası 
• Malhute Çorbası 
• Tarhana Çorbası 
• Mercimek Çorbası 
• Yoğurtlu Çorba 
• Un Çorbası 
• Dövme Çorbası 
• Pıtpıtı Çorbası 

Sebze Yemekleri

• Adıyaman Tavası
Besni Tavası
 • Parmak Kebap 
• Dolma-Sarma 
• Yeşil Fasulye Sulusu 
• Dövmeç 

Pilavlar

• Karıştırmalı Pilav 
• Kavurmalı Pilav 
• Mercimekli Pilav (Bütün mercimekle yapılmaktadır.) 
• Şahreli (Şehriyeli) Pilav 
• Tavuklu Pilav 
• Meyhane Pilavı 
• Domatesli Pilav 
• Ciğerli Pilav 
İç Pilavı

Köfteler

• Kavurmalı Sıcak Köfte 
• Kel Köfte 
• Yarpızlı (Yarpuzlu) Köfte 
• Ekşili Köfte 
Çiğ Köfte (Etsiz)
Mercimekli Köfte
Soğuk Köfte


Pideler

• Kavurmalı Hıtap 
• Ot Hitabı ( Körnıen, Nanecük, Hardal v.s) 
• Peynirli Ekmek 
• Tava Kılloru 
• Semsek 
• Besmet (Peksimet) 
• Bazlama 
• Taplama 
• Katmer 

   Mancalar (Salatalar)
• Yarpız (Yarpuz) Mancası) 
• Pirpirim Salatası 
• Patates Salatası 

Cacıklar

• Pirpirim Cacığı 
• Kabak Cacığı 
• Marul Cacığı 
• Yarpız (Yarpuz ) Cacığı 

Tatlılar

• Tene (Tane) Helvası 
• Top Helvası 
• Nişe Bulamacı 
• Şilik ( Şilki )
• Heside 
• Aşure 
• Kesme 
• Peynirli İrmik Helvası 
• Kaşık Tatlısı
• Burma Tatlısı